Heerlijk frisse Appel-Citroenkwarktaart

Appel-Citroenkwarktaart

Via Pinterest kwam ik onderstaand recept tegen van MiCook voor Appelkwarktaart met kruimellaagje.

http://www.micook.nl/appelkwarktaart-met-kruimellaagje

Intussen was dit recept al enige tijd opgeslagen in mijn Pinterest mapje en werd het tijd er iets mee te gaan doen!

Waar ik in de koude maanden van het jaar altijd meer naar de warmere smaken neig, zoals chocolade (alhoewel, chocolade kan eigenlijk altijd wel), caramel, kaneel enz, krijgt in de lente / zomer toch de voorkeur voor frissere en fruitigere smaken de overhand.

Gelukkig is de appel een veelzijdig ingredient en leent hij zich voor beide varianten.

Met als basis het recept van MiCook (ook heel erg lekker trouwens!), ging ik aan de slag om een eigen variatie met citroenkwark te maken. Tevens maakte ik de taart een beetje kleiner, want een 16 punten zouden óf niet op komen óf een hernieuwd lidmaatschap bij de sportschool noodzakelijk maken....

Het resultaat is deze frisse Appel-Citroenkwarktaart.

Recept voor de heerlijk frisse Appel-Citroenkwarktaart

Ingrediënten:

Voor de kruimelbodem
90 gram boter
125 gram bloem
75 gram suiker
30 gram kokos

Voor de vulling
5 kleine of 4 grotere appels
citrioensap
3 eieren
1 zakje vanille-suiker
50 gram suiker
400 gram citroenkwark
135 gram roomkaas
15 gram griesmeel
15 gram bloem
paneermeel

Voor de topping
3 eetlepels geraspte kokos
2 eetlepels bruine suiker

Bereidingswijze

Appel-CitroenkwarktaartBegin met het maken van de kruimelbodem. Kneed hiervoor alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en druk het deeg met de bolle kant van een lepel in de taartvorm. Zet de vorm daarna in de koelkast terwijl je de vulling voorbereid.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Appel-Citroenkwarktaart

 

 

Schil de appels en snijd ze in partjes. Sprenkel er iets citroensap overheen tegen het bruin worden.

 

 

 

Appel-Citroenkwarktaart

 

Klop nu in een beslagkom de 3 eieren luchtig met de suiker en de vanillesuiker.

Meng in een andere kom de citroenkwark met de roomkaas, de griesmeel en de bloem.

Roer daarna de beide mengsels rustig door elkaar tot een homogene massa.

 

Appel-Citroenkwarktaart

 

Haal de taartbodem uit de koelkast. Strooi een beetje paneermeel over de bodem en leg hier de appelpartjes bovenop.

Schep het kwark-ei mengsel over de appelpartjes.

 

Appel-Citroenkwarktaart

 

 

 

Roer voor de topping de kokos en de bruine suiker door elkaar en strooi dit over het kwarkmengsel.

 

 

 

Appel-Citroenkwarktaart

 

 

Bak de taart in circa 75 minuten goudbruin in het midden van de oven.

 

 

 

Op deze plek had natuurlijk een foto moeten staan van een puntje van de taart...."had moeten staan" inderdaad. Mede dankzij onverwachte visite (volgens mij ruiken sommigen gewoon dat er taart gebakken is 😉 ), is de taart wel op, maar is het er niet van gekomen die foto te maken.

De praktische oplossing van Man Achter de Schermen (voorzien van verlekkerde grijns):

Dan moet je hem nog maar een keer maken.

Ja, ja, zo lust ik er nog wel één! (en hij blijkbaar ook).

Mezelf kennende wordt het volgende keer toch net weer een beetje anders...alhoewel deze zeker voor herhaling vatbaar is.

Wat is jou favoriete appeltaart-recept? Vind je deze Appel-Citroenkwarktaart lekker, deel het recept met je bakkende vrienden en vriendinnen via Facebook of Pinterest, misschien kun je er dan ook eens van genieten zonder dat je hem zelf bakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *